TY - JOUR JO - Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny SN - 1895-5770 VL - 5 IS - 6 PY - 2010 ID - Banasiewicz2010 TI - Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit AB - Artykuł przedstawia stanowisko ekspertów w dziedzinie fizjologii, gastroenterologii i chirurgii w kwestii oceny wartości klinicznej zastosowania preparatów kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym u pacjentów z chorobami jelit. Z przeglądu dostępnej literatury wynika, że kwas masłowy podawany doustnie w postaci soli sodowej (maślan sodu) może korzystnie oddziaływać na funkcję i procesy regeneracji jelit. Preparat specjalnego przeznaczenia medycznego Debutir (Polfa-Łódź SA) zawiera sól sodową kwasu masłowego chronioną w trójglicerydowej matrycy, która pozwala na powolne uwalnianie substancji aktywnej podczas pasażu jelitowego i tym samym na uzyskanie pozytywnego efektu działania maślanu sodu na całej długości jelita cienkiego i grubego. Eksperci uznali kliniczną potrzebę włączenia kwasu masłowego i jego soli do postępowania dietetycznego u osób z chorobami jelit. Wyodrębniono kilka grup pacjentów, którzy odniosą szczególną korzyść ze wzbogacania diety kwasem masłowym. Uznano, że stosowanie preparatów kwasu masłowego jest szczególnie wskazane u osób starszych, u pacjentów z procesami zapalnymi jelit, po leczeniu przeciwnowotworowym, z zespołem jelita nadwrażliwego (IBD), po operacjach resekcyjnych jelit oraz u pacjentów z zapaleniem zbiornika jelitowego. Szczególnie silny efekt troficzny maślanu uzasadnia jego stosowanie również u osób wyniszczonych, przewlekle chorych oraz z zaburzeniami odporności. AU - Banasiewicz, Tomasz AU - Borycka-Kiciak, Katarzyna AU - Dobrowolska-Zachwieja, Agnieszka AU - Friediger, Jerzy AU - Kiciak, Adam AU - Krokowicz, Piotr AU - Małecka-Panas, Ewa AU - Pietrzak, Piotr AU - Rydzewska, Grażyna AU - Tarnowski, Wiesław AU - Zabielski, Romuald SP - 329 EP - 334 DA - 2010 DO - 10.5114/pg.2010.18476 UR - http://dx.doi.org/10.5114/pg.2010.18476 ER -