Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy zielona herbata wpływa na ryzyko rozwoju raka trzustki?

Udostępnij:
W ostatnim wydaniu czasopisma Nutrients ukazała się niezwykle ciekawa praca, w której omówiono zagadnienie wpływu spożywania zielonej herbaty na ryzyko rozwoju raka trzustki.
Autorzy przeprowadzili meta-analizę badań poświęconych temu zagadnieniu. W tym celu zidentyfikowano wszystkie prace poruszające ten problem w bazach PubMED oraz EMBASE aż do kwietnia 2014 roku.
Jak pokazała analiza, wszystkie badania pochodziły z Chin lub Japonii. Wykazano, że spożywanie dużych, jak i małych ilości zielonej herbaty nie wpływało na ryzyko rozwoju raka trzustki. Podobne rezultaty wskazała analiza statystyczna po uwzględnieniu i rozdzieleniu badanych w zależności od ich płci, jak i analiza jedynie grupy osób niepalących tytoniu.
Tak więc, pomimo że część wstępnych badań – głównie eksperymentalnych i na modelach zwierzęcych - wskazywała, że spożywanie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka trzustki, a także hamować progresję tego nowotworu, cytowana meta-analiza nie potwierdziła tych obserwacji.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.