GASTROENTEROLOGIA
Krwawienia z przewodu pokarmowego
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Porównanie częstości krwawień w przypadku stosowania rywaroksabanu, dabigatranu oraz warfaryny

Udostępnij:
Dotychczas przeprowadzone randomizowane badania kontrolne dostarczyły danych mówiących, iż stosowanie przez chorych z migotaniem przedsionków rywaroksabanu, dabigatrau lub warfaryny wiąże się ze zbliżonym ryzykiem powikłań krwotocznych. Dodatkowych informacji na ten temat dostarcza badanie zaprojektowane przez Martin Ellis’a i wsp., którego wyniki opublikowano na łamach czasopisma European Journal of Internal Medicine.
Celem oceny częstości krwawień w przypadku stosowania rywaroksabanu, dabigatranu oraz warfaryny badacze zaprojektowali retrospektywne badanie kohortowe, którym objęto ogółem 18 249 pacjentów. 9564 (52.4%) pacjentów stosowało warfarynę, 5976 (32.7%) osób stosowało dabigatran, podczas gdy 2709 (14.8%) pacjentów leczono przeciwkrzepliwie z zastosowaniem rywaroksabanu. Częstość występowania krwawień oszacowano w przeliczeniu na 100 osobo-lat stosowania danego leku.
Wśród pacjentów stosujących warfarynę częstość krwawień oszacowano na 3.9 (95% CI, 3.6–4.4), w przypadku dabigatranu było to 4.2 (95% CI, 3.7–4.7), a wśród osób stosujących rywaroksaban 4.1 (95% CI, 3.0–5.3). Biorąc pod uwagę krwawienia wewnątrzczaskowe wartości te wynosiły 0.71 (95% CI, 0.56–0.90), 0.4 (95% CI, 0.18–0.87), 0.27 (95%CI, 0.10–0.80) – odpowiednio dla warfaryny, dabigatranu oraz rywaroksabanu. Analizując natomiast częstość krwawień z przewodu pokarmowego uzyskano następujące wyniki: 1.88 (95%CI, 1.62–2.20), 2.98 (95% CI, 2.4–3.5), 2.39 (95%CI, 1.6–3.5) odpowiednio dla warfaryny, dabigatranu oraz rywaroksabanu.
Reasumując, autorzy badania dostarczyli kolejnych danych potwierdzających zbliżoną częstość występowania krwawień w przypadku stosowania warfaryny, dabigatranu oraz rywaroksabanu.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.