Neuropsychiatry and Neuropsychology
eISSN: 2084-9885
ISSN: 1896-6764
Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology
Current issue Archive Manuscripts accepted About the journal Editorial board Abstracting and indexing Subscription Contact Instructions for authors Ethical standards and procedures
Editorial System
Submit your Manuscript
SCImago Journal & Country Rank
3-4/2024
vol. 19
 
Share:
Share:
abstract:
Review paper

“Nutripsychiatry – dietary interventions in the treatment of affective and anxiety disorders” Ireneusz Chmiel and Dorota Łojko, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2024 – review of the book

Aleksandra Suwalska
1

  1. Zakład Zdrowia Psychicznego, Katedra Psychiatrii, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Neuropsychiatria i Neuropsychologia 2024; 19, 3–4: 155-156
Online publish date: 2025/02/11
View full text Get citation
 
PlumX metrics:
We wrześniu 2024 roku nakładem wydawnictwa PZWL ukazała się pierwsza na polskim rynku książka poruszająca zagadnienia nutripsychiatrii. Nutripsychiatria (nutritional psychiatry, psychiatria żywieniowa) to interdyscyplinarna dziedzina zajmująca się badaniem związku między dietą a zdrowiem psychicznym, której rozwój obserwujemy w ciągu ostatnich dwóch dekad. Uznaje ona rolę diety w powstawaniu i przebiegu zaburzeń psychicznych oraz wpływ diety na skuteczność leczenia i profilaktyki tych zaburzeń. Koncentruje się na tym, jak składniki odżywcze oraz różne modele żywieniowe mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu, regulację nastroju oraz łagodzenie objawów zaburzeń psychicznych. Celem nutripsychiatrii jest opracowanie strategii dietetycznych wspierających zdrowie psychiczne jako element uzupełniający tradycyjne metody leczenia, takie jak farmakoterapia czy psychoterapia, oraz stworzenie propozycji profilaktycznego postępowania dietetycznego wspierającego zdrowie mózgu. Autorami książki „Nutripsychiatria – interwencje żywieniowe w zaburzeniach afektywnych i lękowych” są dietetyk Ireneusz Chmiel i psychiatra Dorota Łojko.
Publikacja składa się z siedmiu rozdziałów. W pierwszym omówiono podstawy anatomii i fizjologii układu nerwowego, w rozdziale drugim przedstawiono definicje (kryteria diagnostyczne) zaburzeń afektywnych i lękowych jako klinicznych jednostek psychiatrycznych, w których – w opinii autorów – podejście nutripsychiatryczne może odgrywać istotną rolę. Omawiając patogenezę zaburzeń afektywnych, autorzy obok danych „klasycznych”, takich jak czynniki genetyczne, neuroprzekaźnikowe i neurohormonalne, opisali elementy nowsze, mogące mieć istotne znaczenie dla wyjaśniania stosowania interwencji dietetycznych w psychiatrii, takie jak dysfunkcja mitochondriów, zaburzenia metabolizmu glukozy czy nieprawidłowości mikrobiomu. Kolejne dwa rozdziały książki zawierają przegląd czynników jelitowych i pokarmowych wpływających na czynność mózgu. W rozdziale „Mikrobiota” omówiono koncepcję osi mikrobiota/jelito–mózg oraz postulowaną w literaturze od kilku lat jej rolę w patogenezie zaburzeń psychicznych. Nutripsychiatria podkreśla znaczenie mikrobioty jelitowej w kontekście zdrowia psychicznego. Badania pokazują, że jelita i mózg komunikują się poprzez oś jelitowo-mózgową, a prawidłowa flora jelitowa może wpływać na neuroprzekaźnictwo oraz procesy zapalne i w konsekwencji poprawiać funkcje poznawcze i redukować objawy stresu. Przedstawiono również wyniki badań...


View full text...
Quick links
© 2025 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.