Termedia.pl
 
 
ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Current issue Archive About the journal Supplements Contact Instructions for authors
5/2002
vol. 5
 
Share:
Share:
abstract:

Zaburzenia w obrębie układu nerwowego związane ze spożywaniem alkoholu

Wojciech Kozubski

Przew Lek, 2002, 5, 5, 17-26
Online publish date: 2003/08/05
View full text Get citation
 


Alkohol etylowy od tysięcy lat uważany był za uniwersalne remedium – zarówno w czasach starożytnych, gdy niskoprocentowe napoje alkoholowe uzyskiwano z fermentacji winogron i ziaren zbóż, jak i wiekach średnich, w których dzięki usprawnieniu techniki destylacyjnej nauczono się pozyskiwać napoje o wyższej procentowo zawartości alkoholu.
Obecnie uważa się, że wpływ terapeutyczny alkoholu jest ograniczony, a jego nawykowe spożywanie przynosi rujnujące skutki biologiczne, socjalne i kulturowe.








Wpływ alkoholu
na ośrodkowy
układ nerwowy


Alkohol wywiera głównie depresyjny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy (oun). Jego przejściowy wpływ pobudzający związany jest z pobudzaniem receptora GABA-ergicznego, co z kolei skutkuje hamowaniem korowych mechanizmów kontrolujących. Powoduje to zaburzenia krytycyzmu i samokontroli, czego najpowszechniejszym objawem jest nieskładna wielomowność z gwałtownymi wahaniami nastroju. Objawom tym towarzyszą zaburzenia ruchowe i percepcyjne, co w miarę czasu spożywania prowadzi do uogólnionej anestezji z centralnymi zaburzeniami oddechowymi.
Wpływ alkoholu na oun jest proporcjonalny do jego stężenia w surowicy, przy czym wpływ ten jest bardziej zaznaczony w czasie narastania stężenia niż w okresie spadku poziomu alkoholu. Mechanizmy patogenetyczne wpływu alkoholu na oun poznane są dość słabo i duża część uwag na temat oddziaływania alkoholu wydaje się być jedynie hipotezami.
Nie w pełni poznany jest bezpośredni wpływ toksyczny alkoholu na tkankę nerwową oun. Zaznaczony jest on przede wszystkim jako skutek bezpośredniego upojenia i w zespole abstynencyjnym. Bezpośredni wpływ toksyczny używki zaznacza się także w tzw. płodowym zespole alkoholowym, występującym u części dzieci urodzonych z matek, które co najmniej 2–3 lata przed zajściem w ciążę oraz w czasie jej trwania (szczególnie w pierwszych dwóch trymestrach ciąży) nawykowo spożywały duże ilości alkoholu. W długotrwałym wpływie alkoholu na układ nerwowy niewątpliwą rolę odgrywa niedobór witaminowy (dotyczący w najistotniejszej mierze witaminy B1 i kwasu nikotynowego) oraz kaloryczny. Alkohol dostarczając tzw. puste kalorie, zmieniając metabolizm witamin z grupy B, zaburzając wchłanianie z przewodu pokarmowego oraz uszkadzając narządy miąższowe powoduje postępujące niedożywienie i zaburzenia podaży białkowej.
...


View full text...
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.