TorakochirurgiaLokalizacja litych zmian płucnych kotwicą transtorakalną pod kontrolą obrazu tomografii komputerowej przed ich torakoskopowym usunięciem - Głowacki, Jan; Legaszewski, Tomasz; Dzielicki, Józef; Korlacki, Wojciech; Janicka, Irena; Zajęcki, Wojciech; Trzeszkowska-Rotkegel, Sylwia; Borowiak, Hanna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Obecność pojedynczej, położonej obwodowo zmiany w miąższu płucnym jest wieloaspektowym problemem diagnostyczno-terapeutycznym. Wprowadzenie wideotorakoskopii umożliwiło połączenie etapu diagnostycznego z terapeutycznym, wymaga jednak wcześniejszego zlokalizowania zmiany. Cel: Przedstawienie możliwości lokalizacji zmian płucnych przy użyciu kotwicy transtorakalnej pod kontrolą TK przed ich torakoskopowym usunięciem. Materiał i metody: U 23 pacjentów, w tym 22 z pojedynczymi, litymi, śródmiąższowymi zmianami guzowatymi o średnicy od 0,5 do 5,5 cm założono transtorakalnie, pod kontrolą obrazu TK, kotwicę, oznaczając ich lokalizację. Wyniki: Rozpoznano 16 zmian łagodnych i 7 złośliwych, w tym 2 przerzutowe i 5 pierwotnych. U żadnego z pacjentów nie wystąpiły powikłania okołooperacyjne. Wnioski: Użycie w wybranych przypadkach kotwicy transtorakalnej dla lokalizacji zmian litych w miąższu płucnym przed ich torakoskopowym usunięciem może być przydatną metodą diagnostyczno-terapeutyczną o niewielkiej inwazyjności.