Anestezjologia i intensywna terapiaOstre uszkodzenie płuc po zabiegach resekcji płuca - Rutkowska, Katarzyna; Wojciechowski, Grzegorz; Misiołek, Hanna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Ostre uszkodzenie płuc (ALI) po zabiegach resekcji miąższu płucnego jest rzadką formą ostrej niewydolności oddechowej i charakteryzuje się nagłym wystąpieniem duszności, niedotlenienia i rozsianych nacieków w obrazie RTG. Objawy rozwijają się szybko i nie odpowiadają na konwencjonalne leczenie. ALI rozwija się prawie wyłącznie po pneumonektomii, bez wyraźnych przyczyn. Za czynniki ryzyka uznaje się: zbyt dużą okołooperacyjną dożylną podaż płynów, uszkodzenie pęcherzyków płucnych podczas wentylacji jednego płuca poprzez ich nadmierne rozdęcie i toksyczne działanie tlenu, usunięcie prawego płuca oraz upośledzony spływ chłonki. Śmiertelność w wypadku wystąpienia ALI jest wysoka. Wobec braku specyficznego leczenia, podczas postępowania około- i śródoperacyjnego sugeruje się: stosować ostre restrykcje płynowe, tryby wentylacji oszczędzające płuca oraz alternatywne metody wentylacji, jak np. szybką wentylację dyszową.