Dzielimy się doświadczeniemRana kłuta klatki piersiowej penetrująca do prawej komory serca zaopatrzona na dyżurnym oddziale chirurgicznym – opis przypadku - Hudziak, Damian; Koziołek, Henryk; Gocoł, Radosław; Gawrychowski, Jacek; Jasiński, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Zaprezentowany opis przypadku dotyczy sytuacji, która spotkać może każdego dyżurującego chirurga. 25-letni mężczyzna z raną kłutą klatki piersiowej, drążącą do prawej komory serca, z tamponadą serca oraz raną kłutą brzucha został przywieziony do szpitala w stanie krytycznym. Rana kłuta prawej komory serca została zaopatrzona przez zespół chirurgów ogólnych po bezpośrednim masażu serca. Na podstawie laparotomii wykluczono uszkodzenie narządów jamy brzusznej. Pacjent po 19 dniach hospitalizacji opuścił szpital w stanie ogólnym dobrym. Kontrola po 18 miesiącach od urazu potwierdziła dobrą kondycję fizyczną i psychiczną pacjenta.