Dzielimy się doświadczeniemPierwotne zamknięcie mostka przy użyciu nowej metody u pacjentki narażonej na powikłania po sternotomii - Łoś, Joanna; Przybylski, Roman; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Sternotomia pośrodkowa jest standardową metodą umożliwiającą kardiochirurgowi dostęp do całego serca i zapewnia doskonałą ekspozycję śródpiersia. Pomimo szeregu korzyści wynikających z powszechnego stosowania stalowego drutu zespolenie mostka po sternotomii wciąż nie jest wolne od komplikacji. Szczególnie dotyczą one pacjentów z cukrzycą, osteoporozą lub mostkiem zniekształconym w przebiegu innych chorób kości bądź w wypadku istnienia jego wady rozwojowej, z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP), niewydolnością nerek, zabiegiem powikłanym wystąpieniem zespołu małego rzutu serca oraz u osób starszych. Ze względu na ryzyko powikłań wciąż poszukuje się alternatywnych metod zamykania mostka po sternotomii. Materiał i metody: 56-letnia pacjentka z rozpoznaną stenozą aortalną dużego stopnia oraz przewlekłą chorobą wieńcową została poddana operacji kardiochirurgicznej. Do zamknięcia mostka użyto systemu Modular Sternal Cable System, Synthes, Szwajcaria, składającego się z kaniulowanych śrub, linek i płytek rekonstrukcyjnych. Wyniki: Po zespoleniu mostka palpacyjnie potwierdzono jego stabilność. Po zakończonym leczeniu szpitalnym pacjentkę wypisano do domu z zaleceniem dalszej rehabilitacji. Pacjentka będzie poddawana dalszej ocenie w 3-miesięcznych odstępach czasu. Wnioski: Po zastosowaniu systemu u pacjentki uzyskano optymalną stabilność mostka. Posługiwanie się systemem jest intuicyjne i mimo że jest to nowa metoda, łatwość założenia gwarantuje krótką krzywą uczenia.