Public relations jako narzędzie komunikacji między placówkami służby zdrowia a pacjentami - Wroński, Konrad; Okraszewski, Jerzy; Bocian, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W nowoczesnej gospodarce każda organizacja działająca w warunkach globalnej konkurencji musi zbudować dobre relacje między swoimi klientami i dostawcami, a także potencjalnymi klientami a dostawcami usług. Pod koniec XX i na początku XXI w. obserwuje się na świecie szybki rozwój nowoczesnych technologii związanych z komunikacją. Jednym z najbardziej efektywnych narzędzi komunikacji między organizacją a otoczeniem jest public relations. Placówki ochrony zdrowia jako organizacje działające na wolnym rynku muszą również stosować public relations, by utrzymać bezpośredni kontakt ze swoimi pacjentami. Szpitale, które zlekceważą komunikację ze społeczeństwem, wcześniej czy później znikną z rynku usług medycznych