Obraz kliniczny naciekającego zrazikowego raka piersi - Skotnicki, Piotr; Ryś, Janusz; Mituś, Jerzy; Jakubowicz, Jerzy; Blecharz, Paweł (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy przedstawiono podstawowe cechy obrazu klinicznego naciekającego zrazikowego raka piersi (ILC). Położono nacisk na różnice między cechami klinicznymi a wybranymi cechami mikroskopowymi ILC i naciekającego przewodowego raka piersi (IDC). Na podstawie danych z piśmiennictwa wykazano, że chore na ILC są nieco starsze i w momencie rozpoznania guz w piersi ma u nich średnio większe rozmiary niż u chorych na IDC. Ryzyko wieloogniskowości zmian i wystąpienia raka w drugiej piersi jest także wyższe u chorych na ILC aniżeli IDC. Naciekający zrazikowy rak piersi częściej niż IDC przerzutuje do otrzewnej, okolicy zaotrzewnowej, przewodu pokarmowego, opon mózgowych i narządów rozrodczych, rzadziej zaś do płuc, opłucnej i mózgu. Wśród chorych na ILC stwierdza się wyższy niż w przypadku IDC odsetek chorych na raka o wysokim i średnim stopniu zróżnicowania. Mimo większych rozmiarów guza w piersi, przerzuty do węzłów chłonnych pachowych u chorych na ILC obserwuje się nieco rzadziej aniżeli u chorych na IDC. W przypadku zastosowania leczenia oszczędzającego pierś, u chorych na ILC trudniej jest uzyskać margines operacyjny wolny od nacieku raka.