Szczytowanie. Rozmowa z Andrzejem Mądralą - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2008)
Andrzej Mądrala, wiceprezydent Konfederacji Pracodawców Polskich, w redakcyjnej rozmowie miażdżąco krytykuje biały szczyt , nazywając go pretekstem do pogadania sobie różnych środowisk, oraz sposobem na załagodzenie sytuacji strajkowej. Tymczasem negocjacje nie miały dotyczyć szczegółowych rozwiązań a wytyczenia kierunku reform – restrukturyzacji, prywatyzacji, promes kontraktów, współpłacenia, partnerstwa publiczno-prywatnego. Jak jednak wynika z efektów – rząd wycofał się rakiem ze wszystkich zapowiedzi, które deklarowali politycy PO, gdy byli w opozycji. Dlatego Mądrala obawia się, że już niedługo będziemy mieli do czynienia z nową falą strajków, w których obok lekarzy wezmą udział pacjenci. Wiceprezydent Konfederacji Pracodawców Polskich mówi też o konieczności stworzenia sieci szpitali oraz zreformowaniu placówek klinicznych, które w jego ocenie są kulą u nogi zadłużonego polskiego systemu szpitalnego.