Strach przed współpłaceniem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Współpłacenie wprowadzili o wiele mniej zamożni od nas Słowacy, Węgrzy czy Czesi. W Polsce nie mamy tego rozwiązania z jednego powodu – strachu polityków przed utratą popularności. Gdy po białym szczycie Donald Tusk oświadczył, że nie zgadza się na wprowadzenie współpłacenia, głos zabrał prof. Leszek Balcerowicz. Były minister finansów stwierdził: – Kiedy studiuję opracowania udanych reform służby zdrowia to tam zawsze pojawia się współpłacenie. Nie chodzi o duże sumy, ale o to, żeby zracjonalizować popyt na usługi medyczne. Lekarze nie mogą być zamulani mało istotnymi przypadkami kosztem tych naprawdę istotnych. Dziwi mnie to, że rząd odchodzi od współpłacenia za leczenie na koszt podwyższania składki zdrowotnej. Tyle autor najbardziej efektywnej reformy finansów państwa. Dlatego postulujemy, aby obowiązująca (wzorem rzymskiego senatora Marka Porcjusza Katona, który każde przemówienie kończył frazą: – A poza tym sądzę, że Kartaginę trzeba zniszczyć ), stała się mantra: a poza tym należy wprowadzić współpłacenie.