Współpłacenie, warunek sine qua non działania systemu - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Do współpłacenia przekonują w sondzie redakcyjnej eksperci i konsultanci krajowi. Niemal zgodnym chórem mówią m.in. prof. Jacek Ruszkowski, Dariusz Sarti, Jarosław J. Fedorowski, prof. Witold Szyfter czy prof. Grażyna Rydzewska. Wszyscy pytani przez redakcję mówią, że bez współpłacenia system czeka kolaps. Warto, aby te uwagi ludzi światłych i bezinteresownych wzięli pod uwagę politycy.