Wielki pośrednik - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2008)
Precyzyjnej analizy korzyści, jakie będą czerpać ubezpieczyciele dokonuje nasz stały autor, dr Adam Kozierkiewicz. Ekspert zajmujący się systemem ochrony zdrowia pisze m.in., że powszechnym i najważniejszym oczekiwaniem związanym z prywatnymi ubezpieczeniami zdrowotnymi jest to, że dzięki nim rynek usług zdrowotnych zyska dodatkowe pieniądze. Problem w tym, że w polskich warunkach ten postulat może być niewykonalny. Jest kilka powodów takich wniosków; liczba ubezpieczonych oraz kwoty zbierane przez ubezpieczycieli są na razie umiarkowane, a przede wszystkim nie zmieniły się znacząco przez ostatnie 5 lat. Można z tego wywnioskować, że samo pojawienie się oferty prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych nie jest wystarczającym powodem, by wydatki gospodarstw domowych na ten cel znacznie się powiększyły. Zarazem na skutek pewnych – proponowanych – rozwiązań prawnych wolumen pieniędzy ostatecznie trafiających do wykonawców usług będzie mniejszy niż obecnie.