Powszechna równość. Rozmowa z Markiem Twardowskim - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Marek Twardowski, wiceminister zdrowia, sam lekarz rodzinny, stara się dowartościować swoich kolegów, przypominając, że gros potrzeb zdrowotnych pacjenci powinni załatwiać u lekarzy rodzinnych i lekarzy specjalistów. Z tego mają wynikać większe obowiązki, ale i wyższe zarobki medyków, określanych przez zastępcę Ewy Kopacz, najniższym (ale i najważniejszym) piętrem systemu ochrony zdrowia. Myślimy o modelu, w którym lekarz rodzinny będzie pracował 8.00–18.00, od poniedziałku do piątku w dni robocze, a po 18.00 przywrócimy pomoc ambulatoryjną i wyjazdową doraźną. To jeden z pomysłów ministerstwa zdrowia. W wywiadzie Twardowski zdradza ich więcej, cały czas powołując się na ustalenia białego szczytu. Do oceny tych wypowiedzi zachęcamy czytelników.