Zlikwidować NFZ! - Krakowian, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2008)
O tym, że system jest chory wiedzą już niemal wszyscy oprócz polityków siedzących w Sejmie. Dlatego przedstawimy głos samorządowca – wicestarosty Częstochowy. Janusz Krakowian przedstawia konkretne rozwiązania, które lec u podstaw zburzonego NFZ. Według tego, co pisze samorządowiec z Częstochowy, każdy pracujący Polak powinien być obowiązkowo ubezpieczony, lecz równocześnie mieć prawo decydowania o wyborze ubezpieczyciela (taki system spowoduje, że dyrektor szpitala, zamiast bezproduktywnie spierać się z NFZ, będzie zabiegał o pozyskanie do swojej placówki najlepszych fachowców i najlepszego sprzętu). Zarazem usługi medyczne powinny być objęte zerową składką podatku VAT. Spowoduje to zmniejszenie kosztów utrzymania placówek ochrony zdrowia, a jednocześnie zwiększy przejrzystość finansową i umożliwi wprowadzenie kas fiskalnych do gabinetów lekarskich. Krakowian pisze także, iż nie należy bać się prywatyzacji. To system ochrony zdrowia powinien mieć publiczny charakter, a nie szpital. Ważne, by pacjenci mieli zagwarantowane bezpłatne usługi medyczne przynajmniej na takim samym poziomie jak dziś.