Prawdziwy mózg Tuska - Raduła, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2008)
Michał Boni kieruje jednym z dwóch ośrodków zajmujących się kompleksowo reformą służby zdrowia. Jak twierdzą politycy, zdarza mu się rywalizować o wpływy z Ewą Kopacz. Potrafi też forsować własne rozwiązania. Zastanawiamy się, kto tak naprawdę kieruje resortem zdrowia – Ewa Kopacz, czy człowiek cienia – Michał Boni. Jak zdradzają politycy Tusk polecił Boniemu, aby zajął się naprawą sytuacji w służbie zdrowia, bo to, co premierowi przedstawiła minister zdrowia, nie nadawało się do niczego. Tusk wręcz wściekł się na Ewę Kopacz. Żeby uniknąć kompromitacji odwołano nawet posiedzenie rządu. Od tamtego czasu człowiek, który niedawno przyznał się, że podpisał esbecką lojalkę, stał się największym moderatorem zmian w służbie zdrowia. Opisujemy meandry życia i kariery pierwszego zausznika premiera.