W cieniu szczytu - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2008)
Były wiceprezes NFZ zastanawia się, na ile efekty białego szczytu zmienią system ochrony zdrowia, czy stanowią spójny program, czy też są wybranymi – ze względu na możliwą akceptację polityczną – fragmentarycznymi projektami? Przestrzega zarazem, że prace białego szczytu przesłoniły pewne niebezpieczeństwa, które w przyszłości mogą zagrozić systemowi. Chodzi o skutki ustawy podwyżkowej. Efekty błędnej koncepcji wdrożenia tej ustawy i odejście od projektu przekazania funduszy na podwyżki w cenie punktu zaczynają paraliżować funkcjonowanie szpitali. W niektórych spzoz-ach koszty płac stanowią 85–91 proc. ich wydatków. A to tylko początek kryzysu.