Kolejka po zdrowie czy śmierć? - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2008)
Szef związku zawodowego lekarzy skupił się na współpłaceniu, które stanowczo zostało odrzucone jako element reformy. W efekcie Bukiel konstatuje, że chociaż podczas białego szczytu pytanie o to, czy Polacy chcą mieć wydolny system opieki zdrowotnej nie padło, nie oznacza, że Polacy na nie odpowiedzieli. Wręcz przeciwnie. Odpowiadają codziennie. Rozwój prywatnej, bezkolejkowej opieki zdrowotnej, ale także istnienie szarej strefy (i korupcji), udowadnia, że pewność dostępu do leczenia jest dla ludzi ważniejsza niż całkowita jego bezpłatność.