Ocena przydatności testu na krew utajoną w kale w opiece profilaktyczno-diagnostycznej członków rodzin z dziedzicznym niepolipowatym rakiem jelita grubego (hnpcc) - Banaszkiewicz, Zbigniew; Tojek, Krzysztof; Jarmocik, Paweł; Lubinski, Jan; Jawień, Arkadiusz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Wstęp: Członkowie rodzin z dziedzicznym niepolipowatym rakiem jelita grubego (ang. hereditary non-polypous colorectal cancer – HNPCC) wymagają specjalnej formy opieki profilaktyczno-diagnostycznej. Mimo wykonywania zgodnie z zaleceniami kolonoskopii co 1–2 lata, poczynając od 20.–25. roku życia, u części obserwowanych osób w przerwach między badaniami stwierdza się zaawansowane nowotwory jelita grubego. Cel pracy: Ocena trafności pomiaru testu immunochromatograficznego na krew utajoną w kale Hem-Check-1 w wykrywaniu zaawansowanych nowotworów jelita grubego u członków rodzin z HNPCC w okresach między kontrolnymi badaniami endoskopowymi. Materiał i metody: Badania wykonano u 56 kolejnych osób z rodzin z HNPCC. Wśród badanych było 41 (73,23%) kobiet i 15 (26,77%) mężczyzn. U wszystkich wykonano badanie kału na krew utajoną i kolonoskopię. W badaniu endoskopowym zmiany patologiczne stwierdzono u 17 osób (30,36%). Oceniono czułość, swoistość, wartość predyktywną dodatnią i ujemną oraz dokładność rozpoznania testu na krew utajoną w kale w stosunku do zaawansowanych nowotworów jelita grubego. Wyniki: Zaawansowane nowotwory jelita grubego rozpoznano u 7 osób. Czułość testu wynosiła 85,71%, swoistość 91,84%, wartość predyktywna dodatnia 60%, wartość predyktywna ujemna 97,83%, a dokładność rozpoznania =91,07%. Wniosek: Wykonanie testu na krew utajoną w kale może być przydatne do kwalifikacji członków rodzin z HNPCC do wykonania wcześniejszej kolonoskopii.