Pielęgnowanie chorego z urostomią - Pikor, Krystyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Urostomia to rodzaj przetoki moczowo-skórnej, wykonanej w obrębie układu moczowego. Celem wytworzenia przetoki moczowo-skórnej jest odprowadzenie moczu poprzez połączenie nerki, moczowodu lub pęcherza moczowego ze skórą bezpośrednio lub przy użyciu wstawki jelitowej. Sposób odprowadzenia moczu zależy od zasadniczej jednostki chorobowej, stopnia zaawansowania choroby nowotworowej, stopnia upośledzenia czynności wydzielniczej nerek, stopnia uszkodzenia górnych dróg moczowych oraz stanu psychicznego i wieku pacjenta. Celem artykułu jest przedstawienie zasad pielęgnacji chorego z urostomią.