Znaczenie hiperglikemii poposiłkowej w rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych - Czajka-Francuz, Paulina (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Hiperglikemia poposiłkowa to obecnie uznawany, niezależny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wciąż nie jest jednak rutynowo oznaczana w diagnostyce i monitorowaniu pacjentów z cukrzycą typu 2. W niniejszej pracy omówiono badania epidemiologiczne i interwencyjne, w których oceniano wpływ leczenia hiperglikemii oraz hiperglikemii poposiłkowej na rokowanie chorych na cukrzycę typu 2. Przedstawiono mechanizmy, przez które hiperglikemia poposiłkowa najprawdopodobniej przyczynia się do przyspieszenia procesów miażdżycowych, oraz możliwości jej leczenia. W świetle obecnej wiedzy wydaje się, że oznaczanie hiperglikemii poposiłkowej oraz jej leczenie powinno stać się standardem w monitorowaniu chorych na cukrzycę typu 2.