III klasyfikacja rzymska zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego okresu dziecięcego i młodzieńczego - Ryżko, Józef (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
III klasyfikacja rzymska z 2006 r. wyodrębniła wśród zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego grupę zaburzeń występujących u dzieci od 4. roku życia i młodzieży. Podobnie jak w II klasyfikacji rzymskiej zaburzenia uporządkowano wg dominujących objawów (wymioty, bóle brzucha, zaparcia stolca). W niniejszej pracy omówiono kryteria i zasady terapii zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego w tej grupie wiekowej. W odróżnieniu od II klasyfikacji rzymskiej skrócony został niezbędny przedział czasowy dla występowania dolegliwości z 3 do 2 mies. Nowym zaburzeniem jest zespół ruminacji okresu młodzieńczego. Aerofagię zaliczono do jednej grupy z zespołami cechującymi się wymiotami, a w poprzedniej klasyfikacji należała do grupy z dominacją bólów brzucha, który to objaw rzadko występuje w tym zaburzeniu. Nie rozróżnia się obecnie różnych postaci dyspepsji czynnościowej. Z kolei z zespołu czynnościowego bólu brzucha wyodrębniono czynnościowy ból brzucha jako zaburzenie niespełniające kryteriów innych zespołów, w których dominują bóle brzucha. Z pewnością z czasem zostaną zweryfikowane kryteria tych zaburzeń, a kolejne klasyfikacje będą bardziej odpowiadały potrzebom klinicystów.