Epigenetyka czerniaka - Kwinta, Łukasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Pod pojęciem epigenetyki kryją się mechanizmy wpływające na ekspresję materiału genetycznego, niezmieniające jednak sekwencji nukleotydów DNA. Obejmują one metylację DNA oraz potranslacyjne modyfikacje histonów. Metylacja DNA dotyczy cytozyn zlokalizowanych w wyspach CpG. Pociąga za sobą głównie zmiany w oddziaływaniach z czynnikami wiążącymi DNA. Modyfikacje histonów obejmują acetylację, metylację, fosforylację, ubikwitynację i koniugację z cząsteczkami SUMO (ang. small ubiquitin-like modifier), a głównym ich efektem są zmiany struktury i konformacji chromatyny. Badania wskazują, że mechanizmy epigenetyczne są kluczowe w kancerogenezie wielu nowotworów, w tym czerniaka. Podłoże genetyczne melanoma wciąż kryje wiele tajemnic, a wiedza z zakresu klasycznej genetyki pozwala wyjaśnić jedynie część zachorowań na ten nowotwór. Odkrycia na polu epigenetyki rzucają nowe światło na kancerogenezę czerniaka. W pracy przedstawiono przegląd najnowszych doniesień literaturowych na ten temat.