Próba postępowania zachowawczego w leczeniu raka błony śluzowej macicy - Stanosz, Stanisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Rak endometrium występuje nie tylko w okresie okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym, obserwuje się również wzrost zachorowań u młodych kobiet. Cel pracy: Ocena skuteczności sekwencyjnego leczenia zaburzeń cyklu miesiączkowego u młodych kobiet chorych na pierwotnego raka macicy stopnia zerowego. Materiał i metody: Badaniem objęto 5 kobiet w wieku 30,8±4,2 roku z zaburzeniami cyklu miesiączkowego, niepłodnością pierwotną i zróżnicowanym gruczolakorakiem błony śluzowej macicy. Pod kontrolą badań stężeń hormonów płciowych i badań histopatologicznych w leczeniu zaburzeń cyklu miesiączkowego zastosowano estriol, progesteron, bromokryptynę i metforminę. Badania biochemiczne stężeń hormonów płciowych i histopatologiczne frakcjonowanych wyskrobin błony śluzowej macicy przeprowadzano co 6 mies. przez 2 lata. Wyniki: Po 6 mies. skojarzonego leczenia farmakologicznego cykle miesiączkowe uległy normalizacji, z prawidłową błoną śluzową macicy bez utkania nowotworowego. Podczas 15-letniej obserwacji stan zdrowia kobiet oceniano jako dobry, 4 z nich zaszły w ciążę, rodząc zdrowe dzieci. Wnioski: 1. U młodych kobiet rak typu 0 może być wskazaniem do leczenia farmakologicznego. 2. Leczenie farmakologiczne powinno być monitorowane oceną stężeń hormonów płciowych i badań histopatologicznych frakcjonowanych wyskrobin błony śluzowej macicy co 6 mies. przez 2 lata.