Choroby współistniejące a chorobowość pooperacyjna u chorych operowanych z powodu raka płuca i nowotworu przerzutowego - Nowicki, Andrzej; Sędłak, Anna; Kowalewski, Janusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Cel pracy: Analiza wpływu chorób współistniejących u chorych operowanych z powodu raka płuca i nowotworu przerzutowego na chorobowość pooperacyjną. Materiał i metody: Retrospektywnej analizie poddano historie chorób 100 pacjentów operowanych od stycznia do sierpnia 2006 r. w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej i Nowotworów w Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Wiek pacjentów (65 mężczyzn i 35 kobiet) wynosił 45–79 lat (średnia 60,6 roku). Na raka płuca płaskonabłonkowego chorowały 74 osoby (rak w I i II stopniu zaawansowania). U 26 osób wykryto raka przerzutowego po wyleczeniu ogniska pierwotnego. Wyniki: Ryzyko wystąpienia chorób współistniejących było wyższe u chorych po 60. roku życia. Czynnikiem szczególnie związanym z częstością chorób współistniejących było wieloletnie nałogowe palenie papierosów. Choroby towarzyszące stwierdzono u 77% chorych. Najczęściej występowały: nadciśnienie tętnicze, przebyty zawał serca, cukrzyca, choroby nowotworowe, w następstwie których wystąpiły przerzuty do płuc, przewlekła obturacyjna choroba płuc i choroba wrzodowa żołądka i/lub dwunastnicy. U 32 pacjentów występowało kilka chorób równocześnie. Liczba powikłań małych i dużych u chorych z nadciśnieniem tętniczym, z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, z chorobą wrzodową i cukrzycą była podobna jak u chorych bez tych obciążeń. Natomiast u chorych po zawale serca liczba powikłań małych i dużych była większa, a różnice znamienne statystycznie. Rodzaj zabiegu operacyjnego miał wpływ na wystąpienie powikłań pooperacyjnych – znamiennie częściej występowały one po wycięciu płuca. W analizie wieloczynnikowej tylko zawał serca i nikotynizm były zmiennymi istotnie wpływającymi na występowanie powikłań pooperacyjnych. W najmniejszym stopniu wpłynęły na nie cukrzyca i choroba wrzodowa. Na wystąpienie wczesnych powikłań pooperacyjnych nie miały znaczącego wpływu również wiek, płeć, stopień sprawności wg Zubroda i stan ogólny wg ASA. Wnioski: Choroby współistniejące dotyczyły 77% operowanych chorych, głównie po 60. roku życia. Przebyty zawał serca oraz nikotynizm miały znamienny wpływ na wystąpienie chorobowości pooperacyjnej. Choroba nowotworowa nie miała wpływu na powikłania u chorych operowanych z powodu przerzutu.