Rola reguł heurystycznych w diagnozie onkologicznej - Słysz, Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Przegląd literatury wskazuje na to, że lekarze stosują w diagnozie klasyczne heurystyki (skróty poznawcze), takie jak: heurystykę reprezentatywności – szacowanie prawdopodobieństwa, że symptom należy do danej kategorii (np. nowotwór) na podstawie tego, w jakim stopniu odzwierciedla on cechy prototypowe dla tej kategorii; heurystykę zakotwiczenia – poszukiwanie informacji potwierdzających wstepną hipotezę, a ignorowanie danych, które są sprzeczne z tą hipotezą. Celem tej pracy jest wskazanie pozytywnych i negatywnych aspektów stosowania reguł heurystycznych w diagnozie medycznej, a w szczególności w diagnozie onkologicznej. Współcześnie większość nowotworów może być leczona, ale jest to uzależnione od wczesnej diagnozy. Refleksja nad regułami stosowanymi w diagnozie może zwiększać czujność onkologiczną lekarzy pierwszego kontaktu we wczesnej diagnozie onkologicznej.