Artykuł oryginalnyAnaliza wyników naskórkowych testów płatkowych przeprowadzonych u chorych hospitalizowanych w Klinice Dermatologii Akademii Medycznej w Poznaniu w latach 2003–2005 - Marciniak, Adriana; Hasse-Cieślińska, Marta; Jenerowicz, Dorota; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wstęp: Wyprysk kontaktowy jest jednym z najczęstszych schorzeń skóry. Pod względem etiopatologicznym wyróżnia się postać alergiczną oraz niealergiczną. W diagnostyce alergicznej postaci wyprysku wykorzystuje się naskórkowe testy płatkowe (NTP). Cel: Celem pracy była retrospektywna ocena wyników NTP przeprowadzonych u chorych leczonych w Klinice Dermatologii Akademii Medycznej w Poznaniu w latach 2003–2005. Materiał i metody: Badaniem objęto 284 osoby z podejrzeniem udziału reakcji typu opóźnionego w patomechanizmie obserwowanych zmian skórnych. U wszystkich chorych wykonano NTP z zastosowaniem europejskiego standardowego zestawu alergenów. Wyniki: W grupie badanych 71,5% osób prezentowało klinicznie objawy wyprysku, z czego u 35% na podstawie NTP potwierdzono alergiczną postać kontaktowego zapalenia skóry. U większości chorych prezentujących objawy kontaktowego zapalenia skóry stwierdzono alergię na jeden z grupy testowanych alergenów. Najczęstszymi uczulającymi alergenami były siarczan niklu i chlorek kobaltowy. Nie odnotowano natomiast dodatniej reakcji w odniesieniu do: neomycyny, terpentyny, wazeliny, N-fenylo-N-izopropylo-p-fenylenodiaminy (IPPD) oraz parabenów. Wnioski: Wyprysk alergiczny obserwuje się u pacjentów znacznie rzadziej niż niealergiczny typ schorzenia. Kobiety po 50. roku życia mogą stanowić potencjalnie najliczniejszą grupę pacjentów, u których rozpoznaje się wyprysk alergiczny. Alergenami najczęściej uczulającymi są związki tego typu, jak siarczan niklu i chlorek kobaltu. Zmienna w czasie częstość występowania alergii kontaktowej na poszczególne alergeny wymaga stałego monitorowania.