Artykuł oryginalnyZnaczenie kryteriów mniejszych Hanifina i Rajki w diagnostyce chorych na atopowe zapalenie skóry - Marciniak, Adriana; Hasse-Cieślińska, Marta; Jenerowicz, Dorota; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Cel: Celem pracy była ocena częstości występowania i diagnostycznej przydatności kryteriów mniejszych Hanifina i Rajki u chorych na atopowe zapalenie skóry (AZS). Dokonano analizy częstości występowania cech mniejszych w zależności od stopnia nasilenia zmian zapalnych skóry. Oceniono także zależność surowiczego stężenia cIgE od nasilenia stanu klinicznego wyrażonego wartością W-AZS. Materiał i metody: Badaniem objęto 50 chorych na AZS w wieku 5–52 lat. U wszystkich pacjentów przeprowadzono badanie przedmiotowe, oceniono występowanie kryteriów mniejszych. Stan kliniczny chorych na AZS określono na podstawie wskaźnika W-AZS. Oznaczono także surowicze stężenie cIgE metodą fluoroimmunoenzymatyczną (system Uni-Cap, firmy Pharmacia). Grupę kontrolną stanowiło 25 zdrowych osób. Wyniki: Sześćdziesiąt osiem procent osób chorych spełniało wszystkie 4 kryteria większe, przy czym świąd zaobserwowano u wszystkich pacjentów. Kryteria mniejsze występowały z różną częstością 0–96%, w tym suchość skóry była najczęściej rejestrowanym kryterium. Odnotowano statystycznie istotnie wyższą punktową wartość W-AZS u pacjentów prezentujących wysokie stężenie cIgE i u osób, u których stwierdzono więcej kryteriów mniejszych w badaniu klinicznym. W AZS o ciężkim przebiegu biały dermografizm zaobserwowano w 83% przypadków. Wnioski: Świąd i suchość skóry należą do najczęstszych cech klinicznych AZS. Przedni fałd szyjny, rybia łuska/poronna rybia łuska, zaćma, stożek rogówki można uznać za kryteria o mniejszej przydatności diagnostycznej w rozpoznawaniu AZS. Biały dermografizm jest istotnym objawem AZS i wiąże się z nasileniem stanu klinicznego. Istnieje zależność między stopniem nasilenia zmian skórnych a liczbą rejestrowanych kryteriów mniejszych. Stwierdza się istotną zależność między stopniem nasilenia procesu chorobowego u chorych na AZS a stężeniem cIgE w ich surowicy. W badanej populacji pacjentów stopień nasilenia stanu klinicznego był wyższy w przypadku chorych, u których AZS stanowiło jedyną manifestację atopii. Wniosek ten wymaga dalszych analiz w większej grupie badanych.