Artykuł poglądowyWybrane choroby skóry spowodowane wpływem działania promieni słonecznych - Kujawska-Dębiec, Karolina; Broniarczyk-Dyła, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Słońce odgrywa istotną rolę w naszym życiu, wpływa na stan umysłu i ciała. Wśród różnych aspektów jego wpływu najistotniejsze wydają się: pobudzenie syntezy melaniny, zwiększenie wytwarzania witaminy D3, udział w procesach immunologicznych i kancerogenezie. Wiosną zwiększa się natężenie naturalnego światła słonecznego, co jest przyczyną wzrostu częstości występowania dermatoz indukowanych przez promieniowanie ultrafioletowe (UV). Promienie słoneczne mogą być przyczyną występowania wielu fotodermatoz, takich jak: wielopostaciowe osutki świetlne, pokrzywka świetlna, opryszczki ospówkowate, świerzbiączka letnia, odczyny fototoksyczne czy fotoalergiczne. W niniejszej pracy przedstawiono wybrane choroby skóry, w etiopatogenezie których istotną rolę odgrywa promieniowanie UV. Omówiono również metody lecznicze tych chorób.