Artykuł poglądowyZjawisko paradoksu lanolinowego - Żmudzińska, Maria; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Problem alergii kontaktowej w odniesieniu do lanoliny nadal pozostaje zagadnieniem szeroko dyskutowanym w piśmiennictwie. Wolf opisał 4 rodzaje paradoksu lanolinowego. Charakteryzują one lanolinę pod względem jej potencjału do wywoływania alergii oraz wskazują na konieczność prowadzenia dalszych badań dotyczących roli lanoliny w rozwoju alergicznej reakcji typu opóźnionego zarówno w ogólnej populacji, jak i w grupie chorych na przewlekłe dermatozy.