Artykuł poglądowyWrzód miękki – obraz kliniczny, współczesna epidemiologia, diagnostyka i leczenie - Duś, Monika (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wrzód miękki (łac. ulcus molle) – nazywany również wenerycznym – jest chorobą przenoszoną drogą płciową, wywoływaną przez Gram-ujemną pałeczkę Haemophilus ducreyi, która manifestuje się powstawaniem miękkiego, bolesnego owrzodzenia. Zmiany lokalizują się głównie w obrębie narządów płciowych. W ok. 50% nieleczonych przypadków owrzodzeniom towarzyszy zapalenie pachwinowych węzłów chłonnych. Schorzenie występuje częściej u mężczyzn niż kobiet. Czynnikiem zmniejszającym ryzyko zakażenia u mężczyzn jest obrzezanie. Miejscami o najczęstszej zachorowalności na to schorzenie są obszary tropikalne i subtropikalne. Ostatnio, w związku z częstymi podróżami do krajów o endemicznym występowaniu Haemophilus ducreyi, zwraca się uwagę na ryzyko zakażenia i szerzenia się wrzodu miękkiego w Europie i Ameryce Północnej. Zależność owrzodzeń narządów płciowych ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zakażenia wirusem HIV-1 sprawia, że zainteresowanie chorobami przenoszonymi drogą płciową (STD), w tym wrzodem miękkim, przeżywa swoisty renesans. Celem niniejszej pracy jest ocena ostatnich doniesień dotyczących występowania wrzodu miękkiego w krajach rozwiniętych oraz przedstawienie najnowszych informacji o epidemiologii, obrazie klinicznym, diagnostyce i sposobach leczenia zakażeń Haemophilus ducreyi.