Zróżnicowanie wieku menopauzy naturalnej wśród polskich kobiet ze względu na historie okresu rozrodczego - Kaczmarek, Maria (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Cel pracy: W pracy zbadano powiązanie historii rozrodczych kobiet z wiekiem osiągnięcia menopauzy naturalnej. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiły 7183 kobiety w wieku 35–65 lat, dla których dane zebrano podczas przekrojowych ogólnopolskich badań stanu zdrowia i jakości życia kobiet w średnim wieku (WOMID). Badania prowadzono w latach 2000–2004. Z kwestionariusza menopauzalnego, wypełnianego przez kobiety podczas badań, wybrano informacje dotyczące statusu demograficzno-społecznego, historii okresu rozrodczego oraz statusu menstruacyjnego. Do ich opracowania zastosowano analizę historii zdarzeń, w której badanym zdarzeniem był wiek osiągnięcia menopauzy naturalnej. Wiek menopauzy naturalnej w grupach wyodrębnionych ze względu na kategorie badanych czynników wyznaczono metodą Kaplana-Meiera. Wyniki: W dokonanej analizie stwierdzono brak statystycznie istotnego powiązania wieku wystąpienia menopauzy naturalnej ze stanem cywilnym, miejscem zamieszkania, liczbą samoistnych poronień, wiekiem kobiety w chwili urodzenia pierwszego oraz ostatniego dziecka, długością odstępu intergenetycznego, karmieniem dziecka piersią. Wykazano, że osiągnięcie menopauzy w młodszym wieku wiązało się z wystąpieniem menarche w młodszym wieku i krótszym od 28 dni cyklem menstruacyjnym (p<0,01). Stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych (p<0,01) oraz liczba urodzonych przez kobietę dzieci wiązały się z wystąpieniem menopauzy w starszym wieku. Wniosek: Uzyskane wyniki badań pogłębiają wiedzę na temat czynników powiązanych z wiekiem wystąpienia menopauzy naturalnej i stanowią ważny aspekt poznawczy procesu starzenia się kobiet.