Polimorfizm genu ERCC4/XPF u kobiet chorych na raka piersi w wieku pomenopauzalnym - Sobczuk, Anna; Smolarz, Beata; Romanowicz-Makowska, Hanna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Wstęp: Gen ERCC4/XPF odgrywa ważną rolę w systemie naprawy DNA. Cel pracy: W pracy analizowano polimorfizm Arg415Gln genu ERCC4/XPF u chorych na raka piersi w wieku pomenopauzalnym. Materiały i metody: Krew do badań uzyskano od 100 kobiet, u których stwierdzono raka piersi i od grupy kontrolnej (n=106). Polimorfizmy zostały określone przy zastosowaniu techniki PCR-RFLP. Wyniki: Rozkład genotypów polimorfizmu Arg415Gln genu ERCC4/XPF nie różnił się znacząco w grupie badanej i kontrolnej (p>0,05) od rozkładu zgodnego z prawem Hardy’ego i Weinberga. Nie było znaczących różnic (p>0,05) w rozkładzie genotypów i częstości alleli pomiędzy grupami różnego stopnia zaawansowania raka piersi. Wniosek: Wyniki sugerują, że polimorfizm Arg415Gln genu ERCC4/XPF może nie być związany z występowaniem raka piersi.