Zapłodnienie pozaustrojowe IVF ICSI/ET u kobiet po 40. roku życia - Milewski, Robert; Milewska, Anna Justyna; Domitrz, Jan; Wołczyński, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Cel pracy: Ocena skuteczności zapłodnienia pozaustrojowego IVF ICSI/ET w grupie kobiet po 40. roku życia. Materiał i metody: W badaniu retrospektywnym przeanalizowano dane ponad 6 tys. pacjentek Kliniki Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej w Białymstoku, u których w latach 1996–2004 przeprowadzono zabieg IVF ICSI/ET. Wyniki: Liczba zabiegów IVF ICSI/ET wykonanych w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej w Białymstoku w ciągu roku wahała się pomiędzy 570 a 770 (oprócz roku 2004, w którym była znacząco mniejsza). Skuteczność leczenia w analizowanej grupie kobiet rośnie – od 21% w 1996 r. do 28% w 2004 r. Wartość średnia w całym badanym okresie wynosiła 26%. W grupie pacjentek po 40. roku życia skuteczność wahała się pomiędzy 8 a 18%, wartość średnia w tej grupie wynosiła 12%. Wnioski: Skuteczność leczenia niepłodności techniką IVF ICSI/ET istotnie zmniejsza się u kobiet po 40. roku życia. Poprawa skuteczności leczenia wynikająca z udoskonalania metody w ograniczonym stopniu dotyczy kobiet po 40. roku życia. Należy prowadzić edukację kobiet, mającą na celu racjonalizowanie decyzji rozrodczych. Trzeba również dołożyć starań, aby prowadzona diagnostyka nie opóźniała ponad niezbędne minimum czasu wdrożenia leczenia. Istotne jest, aby potencjalne efekty uzasadniały podjęte ryzyko i ponoszone koszty.