Wpływ wybranych operacji ginekologiczno-położniczych na występowanie i rodzaj nietrzymania moczu u kobiet przed menopauzą i po niej - Jędrzejczyk, Sławomir; Lau, Katarzyna; Wieczorek, Marek; Kłosinski, Witold; Rutkowska, Beata; Dębowski, Marcin (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Do czynników ryzyka nietrzymania moczu należą otyłość, zaburzenia hormonalne, stany zapalne dróg moczowych, zaparcia, ale przede wszystkim przeszłość ginekologiczno-położnicza – liczba porodów drogami i siłami natury, masa płodów, porody zabiegowe i operacyjne oraz operacje ginekologiczno-położnicze. Celem pracy była ocena częstości występowania nietrzymania moczu po wybranych operacjach ginekologiczno-położniczych, z określeniem rodzaju nietrzymania, w zależności od rodzaju operacji i jej drogi w grupach pacjentek przedmenopauzalnych i po menopauzalnych. Badaniami objęto 155 pacjentek w wieku 33–81 lat, u których od marca 2007 r. do marca 2008 r. w Klinice Szybkiej Diagnostyki i Terapii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wykonano badanie urodynamiczne z powodu nietrzymania moczu. Pacjentki z nietrzymaniem moczu po operacjach ginekologiczno-położniczych stanowiły ok. 40% wszystkich chorych kierowanych na badanie urodynamiczne z powodu nietrzymania moczu. Wysiłkowe nietrzymanie moczu dominuje zarówno w grupie kobiet operowanych, jak i wśród pacjentek bez operacji. Droga brzuszna i pochwowa operacji w jednakowym stopniu predysponują do wystąpienia wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM). Po zabiegu histerektomii brzusznej najczęściej występuje WNM, po cięciu cesarskim mieszane nietrzymanie moczu (MNM). Naglący typ NM częściej występuje po operacjach plastycznych pochwy niż po operacjach brzusznych.