Nadciśnienie tętnicze u kobiet w okresie menopauzy - Stachowiak, Grzegorz; Faflik, Urszula; Zając, Agnieszka; Stetkiewicz, Tomasz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Wśród chorób układu krążenia kobiet nadciśnienie tętnicze jest wyjątkowo częstym i niebezpiecznym schorzeniem. W niniejszym artykule autorzy przedstawiają patogenezę nadciśnienia tętniczego kobiet menopauzalnych, jego potencjalne powikłania, sposoby leczenia oraz wpływ egzogennych hormonów płciowych, w tym różnych form antykoncepcji oraz terapii hormonalnych (HT) okresu menopauzy, na nadciśnienie tętnicze.