Zdrowie, głupcze! - Sokołowski, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2008)
Już najwyższy czas, aby politycy uświadomili sobie, że na całym świecie usługi medyczne przestały być traktowane jako służba zdrowia . W krajach rozwiniętych, do grona których aspirujemy, przemysł medyczny to sektor gospodarki narodowej. Dlaczego? Bo usługi medyczne to dział naszej codziennej społecznej aktywności, oraz dział gospodarki narodowej, w którym pracuje duża część społeczeństwa. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2007 r. pracowało w nim 715 386 osób. Jeszcze większa część populacji korzysta z usług tego sektora. Kołem zamachowym przemysłu medycznego są pieniądze z Narodowego Funduszu Zdrowia, ubezpieczeń prywatnych różnego pochodzenia, opłat bezpośrednich, pieniądze z przychodów przedsiębiorstw (opłaty za medycynę pracy) itp. Dlatego traktowanie ochrony zdrowia przez wielu polityków, nie jak zwykłego działu gospodarki narodowej, lecz jak służby publicznej jest całkowitym – niestety dość częstym – nieporozumieniem.