Lekarz, ekspert i doradca - Osiecki, Jan (Menedżer Zdrowia, 2008)
Tomasz Zdrojewski miał zastąpić Religę na stanowisku ministra. Nie doszło do tego wyłącznie z powodu marketingowego. Z badań wynikało, że Religa cieszy się dużą popularnością elektoratu PiS i zmiany mogą zaszkodzić partii. Jednak do polityki wszedł już o wiele wcześniej, tyle że tylnymi drzwiami zaczął reprezentować Polskę na międzynarodowych forach, gdzie omawiane były sprawy służby zdrowia. Politycy, niezależnie od opcji, jaką reprezentują, mówią o nim wyłącznie w superlatywach. Wychwalają zaangażowanie w pracę, koncyliacyjność i dowcip. Nawet ci, którzy byli w nim kiedyś skonfliktowani, nie mają ochoty wspominać kłótni. Łatwiej jest znaleźć sposób na reformę służby zdrowia niż usłyszeć negatywne zdanie o Tomaszu Zdrojewskim.