Terapia skojarzona nadciśnienia tętniczego w świetle nowych wytycznych ESH/ESC 2007 – które połączenia są najlepsze? - Widecka, Krystyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Nadciśnienie tętnicze jest dobrze udokumentowanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W celu osiągnięcia zalecanych celów leczenia nadciśnienia, szczególnie wartości <130/80 mmHg, u większości pacjentów z nadciśnieniem tętniczym wymagana jest terapia skojarzona dwoma lub kilkoma lekami. Ponadto korzyści terapii skojarzonej polegają na zmniejszeniu liczby objawów niepożądanych i poprawie współpracy z chorymi. Badanie ASCOT-BPLA wykazało, oprócz obniżenia ciśnienia, korzyści sercowo-naczyniowe ze stosowania inhibitorów ACE, szczególnie peryndoprylu. Ponadto badanie to dowodzi, że połączenie amlodypiny i peryndoprylu może rozszerzyć zakres protekcji sercowo-naczyniowej poprzez redukcję nowych epizodów cukrzycy czy niewydolności nerek i dodatkowo skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze.