Podstawy diagnostyki niedokrwistości w praktyce pediatrycznej - Pleskaczyńska, Agata; Dobrzańska, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Mimo postępu badań diagnostycznych w hematologii, ograniczony dostęp w praktyce ambulatoryjnej i wysoki koszt nowoczesnych oznaczeń parametrów czerwonokrwinkowych, białek związanych z transportem żelaza (transferyna, rozpuszczalny receptor dla transferyny) i jego zasobami w organizmie (ferrytyna) powoduje znikome ich wykorzystanie przez lekarzy. Autorzy niniejszej pracy przedstawiają podstawy diagnostyki niedokrwistości u dzieci w świetle mechanizmów patogenetycznych leżących u podłoża anemii w tej grupie wiekowej. Szczególnie podkreślono możliwości wykorzystania podstawowych parametrów morfologii krwi obwodowej i wskaźników biochemicznych w rozpoznawaniu i monitorowaniu leczenia niedokrwistości.