Toksoplazmoza wrodzona – rozpoznawanie i leczenie - Niezgoda, Anna; Dobrzańska, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Pierwotniak Toxoplasma gondii jest pasożytem wewnątrzkomórkowym. Do zarażenia człowieka dochodzi najczęściej przez spożycie żywności lub wody zanieczyszczonej oocystami bądź przez zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa. Zarażenie kobiety ciężarnej może spowodować chorobę płodu. Tylko 10–15% zarażonych noworodków ma objawy choroby, ale ponad 80% rozwinie odległe powikłania, dotyczące najczęściej narządu wzroku. W diagnostyce toksoplazmozy wrodzonej stosuje się metody bezpośredniej identyfikacji pasożyta i swoiste testy serologiczne. Badanie PCR płynu owodniowego umożliwia diagnostykę prenatalną. Wczesne rozpoznanie i leczenie toksoplazmozy wrodzonej zapobiega późnym powikłaniom choroby.