Gorączka o nieustalonej etiologii – strategia postępowania z dzieckiem do 3. roku życia - Malinowska, Elżbieta; Dobrzańska, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Gorączka jest zjawiskiem powszechnym u dzieci poniżej 3. roku życia. U 20% gorączkujących podczas pierwszego badania przedmiotowego nie stwierdza się jednoznacznej przyczyny gorączki. W tej grupie u ok. 1–3% rozwinie się poważna infekcja bakteryjna. Ryzyko rozwoju ukrytej bakteriemii jest niższe w krajach, gdzie wprowadzono powszechne szczepienie przeciwko Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae. W pracy przedstawiono kryteria diagnostyczne dzieci gorączkujących powyżej 39°C oraz algorytmy postępowania.