Ocena skuteczności infliksymabu w leczeniu okołoodbytniczej lokalizacji choroby Leśniowskiego-Crohna u 16-letniej dziewczynki - Mierzwa, Grażyna; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Kuczyńska, Renata (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Patogeneza choroby Leśniowskiego-Crohna nie jest w pełni poznana. W leczeniu aktualnie stosuje się również terapię biologiczną, polegającą na podawaniu przeciwciał monoklonalnych przeciwko czynnikowi martwicy nowotworów a (TNF-α). W wytycznych postępowania w nieswoistych chorobach zapalnych jelit uwzględnia się leczenie biologiczne, w tym leczenie infliksymabem. W artykule przedstawiono 16-letnią dziewczynkę z okołoodbytniczą postacią choroby Leśniowskiego-Crohna, u której do remisji objawów i wyleczenia zmian wokół odbytu doszło dopiero po zastosowaniu terapii biologicznej.