Zabiegi endoskopowe u dzieci – komfort i bezpieczeństwo - Bartkowska-Śniatkowska, Alicja; Puklińska-Cieśla, Karolina; Ignyś, Iwona; Grześkowiak, Małgorzata; Rosada-Kurasińska, Jowita (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Dzieci należą do pacjentów trudnych, często niewspółpracujących, dlatego sedację płytką, głęboką czy krótkie znieczulenie ogólne szeroko stosuje się w diagnostyce gastroenterologicznej (panendoskopia, kolonoskopia) i zabiegach endoskopowych. Ułatwiają, często nawet umożliwiają one przeprowadzenie dokładnego badania, znoszą nieprzyjemne doznania i dolegliwości bólowe. Zarówno podczas sedacji, jak i znieczulenia ogólnego prowadzi się stałe monitorowanie stanu klinicznego dziecka, pomiar ciśnienia tętniczego, pulsoksymetrię, zapis ciągły EKG, kapnografię. Sedację płytką u dzieci wg ASA I–II (American Society of Anaesthesiologist) może przeprowadzić odpowiednio przeszkolony pediatra lub lekarz innej specjalności, natomiast sedację płytką u dzieci wg ASA III–IV, sedację głęboką oraz znieczulenie ogólne – tylko anestezjolog.