Ocena przydatności badania ekspresji MMP-9 oraz eIF4E w raku płaskonabłonkowym języka i dna jamy ustnej - Golusiński, Paweł; Golusiński, Wojciech; Waśniewska, Elżbieta; Olofsson, Jan; Majewski, Przemysław; Kluk, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Wstęp: Wysoka agresywność raka języka i dna jamy ustnej jest spowodowana przede wszystkim dużą zdolnością do tworzenia przerzutów do okolicznych węzłów chłonnych, a także tendencją do powstawania wznów miejscowych. To właśnie te dwa czynniki są odpowiedzialne za fakt, iż rokowanie u większości chorych na raka płaskonabłonkowego jamy ustnej pozostaje niepomyślne. Cel pracy: Celem niniejszej pracy była analiza 32 przypadków raka płaskonabłonkowego języka i dna jamy ustnej oraz próba zestawienia wyników badań immunohistochemicznych dla MMP9 oraz eIF4E z danymi klinicznymi – zdolnością do tworzenia przerzutów oraz standardowymi technikami histologicznej oceny guza. Materiał i metody: Przedmiotem badań była tkanka nowotworowa pochodząca od 29 chorych na raka płaskonabłonkowego jamy ustnej, w tym w 16 przypadkach części wolnej języka, w 4 nasady języka oraz w 9 dna jamy ustnej, którzy zostali poddani leczeniu chirurgicznemu. W barwieniu immunohistochemicznym zastosowano technikę avidin-biotin method. W celu oceny statystycznej zastosowano testy Fishera-Freemana-Haltona. Wyniki: Porównując obecność histologicznie potwierdzonych przerzutów do węzłów chłonnych szyi, wykazano istotne statystycznie zależności zarówno pomiędzy liczbą wybarwionych komórek dla MMP-9 (p=0,0306), jak i intensywnością wybarwienia (p=0,0415). Intensywność wybarwienia dla eIF4E nie osiągnęła poziomu istotności statystycznej (p=0,8924). Analiza zależności występowania wznów miejscowych z ekspresją MMP-9 oraz eIF4E wyrażoną liczbą wybarwionych komórek oraz intensywnością wybarwienia nie wykazała związku istotnego statystycznie (MMP-9 liczba komórek wybarwionych p=0,5757; intensywność wybarwienia p=0,4320; eIF4E intensywność wybarwienia p=0,5600). Wnioski: 1. MMP-9 wydaje się mieć istotny wpływ na przerzutowanie do regionalnych węzłów chłonnych. 2. Ze względu na wysoką czułość, immunohistochemiczna ocena stopnia ekspresji 4E w obrębie guza zdaje się mieć ograniczoną przydatność. Niemniej jednak technika ta wydaje się być obiecująca w ocenie histopatologicznie czystych marginesów chirurgicznych.