Diagnostyka biopsyjna guzów nadnerczy u chorych na nowotwory płuc - Chorąży, Marek; Wiąk, Zbigniew; Głasek, Jędrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Autorzy niniejszej pracy od stycznia 2003 r. do czerwca 2007 r. wykonali badania tomografii komputerowej (KT) 837 chorym (627 mężczyznom i 210 kobietom) ze stwierdzonym, potwierdzonym histopatologicznie nowotworem płuc. W 46 przypadkach obraz KT wykazał podejrzenie obecności guzowatego rozrostu w nadnerczach. Tylko w 36 przypadkach powiększone nadnercze udało się zobrazować w USG; u chorych tych wykonano biopsję celowaną. W 29 przypadkach dotyczyło to jednego nadnercza, w 7 zaś obu nadnerczy. Wszystkie zmiany guzowate dotyczące obu nadnerczy okazały się zmianami łagodnymi. Natomiast pojedynczy guz nadnercza w 29 przypadkach okazał się przerzutem nowotworowym. Stwierdzono, że: • raki płuc w 3,2% dają przerzuty do nadnerczy, • są to przerzuty do jednego nadnercza, • nie ma zależności między rodzajem utkania nowotworu a częstością przerzutów, guzy nadnercza najczęściej występują po tej samej stronie co ognisko pierwotne.