Różne zespoły bólu neuropatycznego występujące u jednego pacjenta – opisy przypadków - Dobrogowski, Jan; Kocot-Kępska, Lucyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Ból neuropatyczny może powstawać w wyniku nieodwracalnych zmian w zakresie obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego. Najczęściej przyczynami powstawania bólu neuropatycznego jest uraz, infekcja, niedokrwienie i zaburzenia metaboliczne. Zespoły bólu neuropatycznego przeważnie są spowodowane półpaścem i cukrzycą. Rzadziej spotyka się przetrwały ból pooperacyjny, neuropatie obwodowe, wieloobjawowe miejscowe zespoły bólowe, ból fantomowy oraz ból ośrodkowy. Częstość występowania bólu neuropatycznego ocenia się na 0,5–0,8% w populacji. W artykule przedstawiono przypadki dwóch pacjentów, u których zespoły bólu neuropatycznego wystąpiły w różnym czasie i w tej samej lokalizacji (pacjent RW) lub w tym samym czasie, ale w różnej lokalizacji (pacjent JP). U obu wdrożono leczenie skojarzone, obejmujące farmakoterapię, blokady diagnostyczno-prognostyczne, techniki neurodestrukcyjne, neuromodulację oraz psychoterapię, w wyniku którego uzyskano ponad 50-procentową ulgę w dolegliwościach. Szczególna podatność na wystąpienie bólu neuropatycznego może być uwarunkowana genetycznie, ale chemioterapia mogła spowodować bezobjawowe uszkodzenie neuronów, a dodatkowym czynnikiem wyzwalającym była infekcja wirusem Herpes zoster bądź zabieg operacyjny. Autorzy podkreślają konieczność zachowania szczególnej ostrożności przy postępowaniu u chorych poddawanych chemioterapii, a następnie zabiegom operacyjnym, a także rozważenie zastosowania profilaktyki neuralgii popółpaścowej.