Rola radioterapii śródoperacyjnej w leczeniu nowotworów regionu głowy i szyi. Doświadczenia własne z wykorzystaniem fotonów o niskich energiach – doniesienie wstępne - Rutkowski, Tomasz; Składowski, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Wysoka dawka promieniowania jonizującego podana bezpośrednio po usunięciu guza nowotworowego przy minimalnym ryzyku popełnienia błędu geograficznego powoduje, że radioterapia śródoperacyjna (IORT) jest uznaną metodą leczenia uzupełniającego nowotworów regionu głowy i szyi. Celem pracy jest omówienie zalet i ograniczeń różnych technik IORT stosowanych w leczeniu nowotworów regionu głowy i szyi oraz przedstawienie własnych doświadczeń z zastosowania nowej techniki IORT. W Centrum Onkologii – Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie w Gliwicach w latach 2002–2006 przeprowadzono IORT u 16 chorych na raka języka lub dna jamy ustnej we wczesnym stopniu zaawansowania (T1-T2N0M0), stosując system PRS 400 – Photon Radiosurgery System (Carl Zeiss Surgical GmbH) INTRABEAM generujący fotony o niskich energiach. Mediana obserwacji wynosi 20 mies. W badanej grupie chorych nie stwierdzono wznowy miejscowej, a ostra reakcja popromienna była dobrze tolerowana. Radioterapia śródoperacyjna z wykorzystaniem fotonów o niskich energiach może stanowić alternatywną metodę podania dawki boost w skojarzonym leczeniu wczesnych nowotworów jamy ustnej. Unikalna charakterystyka fizyczna i właściwości radiobiologiczne tej metody powodują, że w przyszłości być może będzie ona odgrywać istotną rolę w leczeniu radykalnym nowotworów regionu głowy i szyi.